Nopal je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus – Opuntia ficus indica – copena V 1.
Je to cenná, krásná a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla odvezena prostřednictvím španělských a portugalských námořníků, zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Nopal byl jednou z hlavních součástí jídelníčku předkolumbovských indiánských národů a po dlouhá století zůstal doplňkem stravy Mexičanů a dalších zemí Severní a Střední Ameriky.
Pěstování
V Mexiku roste 60 druhů Nopalu, z nichž pouze 13 je jedlých. Opuntia ficus indica –copena V1 je jediný kaktus, který nemá ostny a je lesklý. Nopal se pěstuje průmyslově a v Mexiku má více jak šedesátiletou tradici. Díky kvalitní lávové půdě v blízkosti činné sopky Popocatepetl a nadmořské výšce 1 500 až 3 000 m má neobvykle vysoký obsah nutričních hodnot. Sklízí se dvakrát do roka. Zpracování Nopalu do moučky probíhá v následujících krocích. Po sklizni a očištění kaktusových listů následuje nařezání dužiny na malé kousky. Sušící proces probíhá v konvekčních pecích při teplotě 50° C a poté je sušina rozemleta na sítě 1:100 na moučku. Vzhledem k šetrnému zpracování a sušení je v nopalové sušině uchován vysoký obsah všech přírodních látek.
Při zpracování nejsou přítomny žádné chemické a konzervační látky.
Složení
Nopal obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru.
- Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitamínů B a C, je 47 % objemu vyschlého Nopalu tvořeno vlákninou a to rozpustnou i nerozpustnou.
- Nopal obsahuje 17 aminokyselin, z nichž je 8 esenciálních základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu a musí být proto obsažena v potravě.
- Nopal má velice nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.
Léčebné vlastnosti Nopalu
- Účinkuje proti žaludečním vředům, žaludečně – střevním potížím a detoxikuje kyselé prostředí v zažívacím traktu.
- Působí proti úzkosti, díky obsaženému berberinu uklidňuje vystresovaný organismus.
- Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen).
- Působí proti hyperglykémii (zvýšenému cukru v krvi).
- Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu LDL).
- Účinkuje proti zácpě, chrání tlusté a tenké střevo.
- Napomáhá hubnutí, zabraňuje vstřebávání cholesterolu, tuků a cukrů, odvádí pocit hladu.
- Dostatek živin snižuje riziko podvýživy.
- Chrání organismus před působením volných radikálů a tím zvyšuje odolnost organismu proti vzniku civilizačních chorob.
Kde lze Nopal použít
- V potravinářském průmyslu
- Ve farmaceutickém průmyslu
- V kosmetickém průmyslu