Nopalovýchléb.cz

O Nopalu

Nopal je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus – Opuntia ficus indica – 2copena V 1.

Je to cenná, krásná a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla odvezena prostřednictvím španělských a portugalských námořníků, zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Nopal byl jednou z hlavních součástí  jídelníčku předkolumbovských indiánských národů a po dlouhá století zůstal doplňkem stravy Mexičanů a dalších zemí Severní a Střední Ameriky.

Pěstování

V Mexiku roste 60 druhů Nopalu, z nichž pouze 13 je jedlých. Opuntia ficus indica –copena V1 je jediný kaktus, který nemá ostny a je lesklý. Nopal se pěstuje průmyslově a v Mexiku má více jak šedesátiletou tradici. Díky kvalitní lávové půdě v  blízkosti činné sopky Popocatepetl a nadmořské výšce 1 500 až 3 000 m má neobvykle vysoký obsah nutričních hodnot. Sklízí se dvakrát do roka. Zpracování  Nopalu do moučky probíhá v následujících krocích. Po sklizni a očištění kaktusových listů následuje nařezání dužiny na malé kousky.   Sušící proces probíhá v konvekčních pecích při teplotě 50°  C a poté je sušina rozemleta na sítě 1:100 na moučku. Vzhledem k šetrnému zpracování a sušení je v nopalové sušině uchován vysoký obsah všech přírodních látek.
Při zpracování nejsou přítomny žádné chemické a konzervační látky.

Složení

Nopal obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru.

  • Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitamínů B a C, je 47 % objemu vyschlého Nopalu tvořeno vlákninou a to rozpustnou i nerozpustnou.
  •  Nopal obsahuje 17 aminokyselin, z nichž je 8 esenciálních základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu a musí být proto obsažena v potravě.
  • Nopal má velice nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.

Léčebné vlastnosti Nopalu

  • Účinkuje proti žaludečním vředům, žaludečně – střevním potížím a detoxikuje kyselé prostředí v zažívacím traktu.
  • Působí proti úzkosti, díky obsaženému berberinu uklidňuje vystresovaný organismus.
  • Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen).
  • Působí proti hyperglykémii (zvýšenému cukru v krvi).
  • Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu LDL).
  • Účinkuje proti zácpě, chrání tlusté a tenké střevo.
  • Napomáhá hubnutí, zabraňuje vstřebávání cholesterolu, tuků a cukrů, odvádí pocit hladu.
  • Dostatek živin snižuje riziko podvýživy.
  • Chrání organismus před působením volných radikálů a tím zvyšuje odolnost organismu proti vzniku civilizačních chorob.

Kde lze Nopal použít

  • V potravinářském průmyslu
  • Ve farmaceutickém průmyslu
  • V kosmetickém průmyslu