Nopalovýchléb.cz

Nopalové pečivo

Který druh potraviny se objevuje na vašem nákupním seznamu nejčastěji? U většiny zákazníků, aniž by si to uvědomili je to pečivo – chleby, bochánky, pletýnky, rohlíky….
Pečivo jíme neustále. Snídaně, svačina celé rodině, k polévce, k masu, při grilování a nebo jen když není čas na teplou večeři, tak málokdo odolá čerstvému voňavému krajíčku chleba.
A tedy jakým jiným nejjednoduším způsobem dostat do těla velké množství vlákniny, minerály, vitamíny,aminokyseliny a pektiny?
Staří Mayové to věděli již před 8-9.000 lety.Začali do jídla přidávat zázračnou rostlinu s názvem Nopal.
Nopal – Opuncie Ficus Indica je tradiční latinskoamerická zelenina, Opuncie- kaktus, který je používán pro své ojedinělé nutriční hodnoty v potravinářském průmyslu a po laboratorním zpracování i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Proto se naše družstvo rozhodlo, že tuto zázračnou rostlinu začne dovážet do České republiky přímo z Latinské Ameriky, kde se náš nopal pěstu jen na nejůrodnějších, výživově nejbohatších polích sopečného původu, pod sopkou Popokapetepl a nabídne ji českým pekařům ve formě Nopalového prášku, kteří tento prášek začali přidávat do směsi při přípravě těsta na pečivo.
A tak díky pečivu, které jíme každý den, můžeme pro tělo udělat i něco prospěšného, protože Kaktus Nopal, Opuntia Ficus Indica je superpotravina s komplexním obsahem živin.

Vláknina obsažená v Nopalu

Nopal je bohatým zdrojem nerozpustné i rozpustné vlákniny.Prášek z Nopalu je až z 47% tvořen houbovitou vlákninou.
Pravidelný příjem vlákniny v Nopalu po krátké době normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje riziko onemocnění srdce a cév, přičemž ovlivňuje hladiny krevních tuků, snižuje riziko vzniku některých nádorů ( zejména rakovinu tlustého střeva), regeneruje játra, žlučník.

Vláknina v trávicím traktu výrazně zvýší svůj objem.Vznikne pocit zasycení, což znamená, že je důležitá při dietách.
Trávící trakt tvoří až 12 kilogramů nečistot.Při pravidelné konzumaci pečiva s obsahem nopalu dojde k postupnému uvolňování usazenin ve střevech, ustanou potíže s nadýmáním, zácpou, průjmem a dochází k celkové regeneraci organismu a přílivu energie.

Vláknina je důležitá také při léčbě žaludečních vredů a dalších trávicích potíží.

Nopal dále obsahuje17 esenciálních pro tělo nezbytných aminokyselin z celkového počtu 21, které se v přírodě vyskytují.

Seznam aminokyselin v Nopalu:

• Alanin
• Arginin
• Kyselina aspartová
• Cystin
• Kyselina glutamová
• Glycin
• Histidin – esenciální
• Leucin – esenciální
• Isoleucin – esenciální
• Lysin
• Methionin – esenciální
• Fenylalanin – esenciální
• Prolin
• Serin
• Threonin – esenciální
• Tryptofan – esenciální
• Tyrosin

Vitamíny:

Nopal je vynikajícím zdrojem důležitých vitamínů v přírodní formě. Nopal obsahuje:
• Vitamin A (beta-karoten)
• Vitamin B6 (pyridoxin)
• Vitamin C (kyselina askorbová)
• Vitamin E (tokoferol)
• Vitamin B1 (thiamin)
• Vitamin B2 (riboflavin)
• Vitamin B3 (niacin)
• Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
• Vitamin B9 (kyselina listová)

Minerály:

Nopal obsahuje 10 základních minerálů.
Nopal obsahuje tyto minerály:
• Vápník
• Měď
• Železo
• Hořčík
• Mangan
• Fosfor
• Draslík
• Selen
• Sodík
• Zinek